Živinice

ABDULGAFAR GAFO ALIHODŽIĆ …. SA GOLUBOVIMA SAM OD ROĐENJA

– Kada sam se 1968. godine rodio u Vlasenici već su golubovi bili prisutni u mojoj avliji. Rahmetli brat Salim, rođen 54.,  je držao golubove, a pošto sam se faktički rodio i živio sa njima odmah ih  zavolio, a logično je bilo da se bavim golubarstvom. Ljubav prema golubovima je neizmjerna. To se ne može opisati niti iskazati-  govori Gafo, koji u dvorištu kuće u živiničkom naselju Sjever posjeduje golubanu sa oko 300 ovih lijepih ptica.

Uglavnom u svojim kavezima Gafo drži golubove Pertle, a uz njih je po jedan par Čapoša i par Tiplera. Svi Gafini golubovi imaju prstene sa oznakom Gafo ili Adan, što je ime čovjeka koji ih hrani u periodu kada Gafo nije u Živinicama, te ima knjigu sa evidencijom svih golubova koje posjeduje. Abdulgafar Alihodžić istaknuti je poduzetnik, a u svom voznom parku posjeduje više kamiona, bagera i drugih građevinskih mašina, dok  povremeno  zbog supruge, dva sina i  dvije kćerke boravi u Švajcarskoj.

Zbog hladnoće i snijega Gafini golubovi su u kavezima odvojene ženke od muških, u pripremi za naredni mjesec.

-Polovinom februara kreće sezona parenja, kada cemo ih sastaviti i da se izrode mladi golubovi. Otprilike od 10. do 15. februara se parovi pare i izrode dvije ili tri ture novih golubova. Nakon toga stariji golubovi idu na takmičenje. U dio golubane planiran za takmičare prebrojim učesnike kojih mora biti od 16 do 24. Sudija dođe u avliju, prebroji golubove, prekontoliše halke, koje su upisane u takmičarske liste. Nakon toga ih potjeram i oni lete, načešće do diploma kojih dobijam na osnovu  njihovog leta- govori Gafo, golubar i vlasnik skoro 300 golubova, najviše na području Živinica i vjerovatno najviše na području  Kantona

Inače, u Gafinoj rodnoj Vlasenici, golubarstvo je bilo posebno razvijeno i nije bilo mahale koja nije imala bar dva ili tri  golubarnika..

Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Close
Close
Close