Živinice

JAGODIČNJAK AVDIJE ŠIŠIĆA

Avdija Šišić iz naselja Šarenjak prošle je godine na poziv Grada Živinice i švajcarskog Karitasa  pristao da potpiše ugovor sa njima, te da uz oko 700 KM vlastitih sredstava i duplo više uloženog novca od gradske uprave, kao i donaciju i stručnu pomoć Švajcaraca, napravi skoro dulum veliku parcelu jagoda.

-Humanitarci  Karitasa su u ovom projektu uložili zasade jagoda, najlone za njihovu proizvodnju, gnojivo, rezervoar od 10 hiljada litara i sistem za navodnjavanje, dok je u mojoj organizaciji bilo oranje, sađenje, a zatim okopavanje i plijevljenje, kao  i zalivanje biljaka i čišćenje od uvelog lišća, tea stalno čišćenje jagodičnjaka od  korova- ističe po prvi put voćar Avdija.

Očito da veliki broj aktivnosti na izgradnji jagodičnjaka prevelik za jednog čovjeka, tako da su Šišiću u pomoć pritekli i prijatelji. Zoran, Alen, Hasan, Denis i Zinedin nisu štedili dlanove i znoj kako bi Avdiji Šišiću obezbijedili prosječan unos jagoda i prihodan prinos  novca.

Ono što pred plasman jagoda  sa Šarenjaka na tržište posebno raduje 53- ogodišnjeg građevinskog radnika i mladog voćara Avdiju Šišića je aroma ovoga proljetnog voća.

-Sve koji su probali  jagode iz moje avlije, mada su zavidne veličine, podsjeća na divlje. Uz ukus i aromu divlje jagode moje će voće  biti tražene u  prodavnicama voća- za kraj razgovora ističe Šišić.

Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Close
Close
Close